Siker a plasztikai sebészetben

A külső megjelenés hatása a lelki harmóniára

A plasztikai sebészet rohamos fejlődésével olyan műtéti beavatkozások alakultak ki, melyekkel a testünk veleszületett, vagy szerzett eltéréseit, rendellenességeit korrigálni tudjuk. Egyre nagyobb a népszerűsége, hiszen az egyes beavatkozások a szervezetre nem megterhelőek, alig járnak kockázattal, és látványos eredmények érhetőek el vele. A plasztikai sebészet térhódításában meghatározó lehet az is, hogy a külső megjelenés hatással van az egyén közérzetére, önbizalmára, lelki harmóniájára, munkájára, kapcsolataira is.

A terület egyik szaktekintélye dr. Kovács Hedvig, a New Face Plasztikai Sebészeti Klinika igazgató-főorvosa. Pályáját a SOTE I. számú Sebészeti Klinikáján kezdte, és 1995-ben szakvizsgázott sebészetből. 1996-tól a Honvéd Kórház plasztikai sebészetén dolgozott, olyan elismert tanár mellett, mint dr.Donáth Antal. 1998-ban a sebész szakvizsga mellé megszerezte a plasztikai sebészetit is. 2002-ben nyitotta meg saját rendelőjét, és ahogy mondja, itt a megálmodott környezetben fogadhatja a műtéti beavatkozásra jelentkezőket. Dr. Kovács Hedvig tagja a Magyar Sebész Társaságnak, a Nemzetközi és a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság vezetőségének is. A hazai és nemzetközi kongresszusok rendszeres résztvevője. 2000 óta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. számú Sebészeti Klinikáján konziliárius. Férje dr. Flautner Lajos sebészprofesszor, lányuk Noémi 12 éves.

A New Face elegáns, barátságos hangulatú, diszkrét klinika – kezdte az intézmény bemutatását az igazgató-főorvos – Végzünk altatásban mellműtéteket, hasplasztikai, arc és szemhéj, fül, valamint orrplasztikai beavatkozásokat, van lehetőség zsírleszívásra, ránctöltésre továbbá ajakvastagításra. Helyi érzéstelenítéssel bőrelváltozások műtétére is sor kerülhet.

-Milyen gondokkal keresik fel a leggyakrabban a klinikát?

-A mellműtétek állnak az első helyen. A páciensek szeretnének változtatni a mellükön, mert vagy kisméretű, netán túl nagy, vagy megereszkedett. Előfordul, hogy fejlődési rendellenesség miatt szükséges a plasztikai sebészi beavatkozás. Foglalkozunk daganat miatt operált deformált, illetve eltávolított emlő pótlásával, plasztikázásával is.

-Miként zajlik a műtét?

-Az első lépés a konzultáció, amikor megbeszéljük a jelentkezővel, hogy milyen változtatásra lenne szükség. Ismertetjük annak különböző típusait, és kiválasztjuk a várható legjobb eredményt nyújtó eljárást. Tisztázzuk, hogy milyen előzetes vizsgálatokra van szükség, és véglegesítjük a műtét időpontját. Ez az előkészítés egy általános felvilágosítást is magába foglal, például fénykép alapján választhat a páciens, hogy milyen formát szeretne, a mellnagyobbításnál a melltartóba helyezhető próba protézisekkel a megfelelő emlő implantátum méretének megválasztására is ekkor kerül sor. A második lépés maga a műtét, és ennek megkezdése előtt a legapróbb részletekig végigbeszéljük, hogy mi is fog történni. Javasoljuk a műtétre várónak, hogy célszerű összeírni a kérdéseket, nehogy valami kimaradjon az izgalom miatt. A műtétekben magasan kvalifikált munkatársak,altató orvosok, műtősnők, asszisztensek működnek közre. A klinikán vénás altatást alkalmazunk, aminek előnye, hogy megmarad a páciens saját légzése, az altatószer három-négy órán belül lebomlik és kiürül a szervezetből, elmarad az altatást követő hányás, hányinger, és a páciens 24 órán belül otthonába távozhat.

- Mi történik a műtétet követően?

- Az állapottól függően hét-tíz nap után kerül sor a varratlazításra és kontrollra. Két-három hét után történik a varratszedés. Szükséges a kontroll hat hetet követően, három majd hat hónap, és végül egy év után.

-Egy ilyen plasztikai műtéti beavatkozásnak vélhetően komoly anyagi vonzata van. Milyen költség terheli a jelentkezőt?

-Valóban, az ilyen műtétek költségigényesek. Eddig a magas színvonalú, minőségi plasztikai sebészeti beavatkozást csak előzetes takarékoskodást követően lehetett igénybe venni. Most viszont már van lehetőség részletfizetésre, a műtétre kölcsön igényelhető.

- Hogyan értékeli összességében a plasztikai sebészet által elérhető eredményeket?

-Ma már a plasztikai sebészet képes megadni mindenki számára annak a lehetőségét, hogy fiatalságát 10-15 évvel tovább megőrizhesse.

-Hogyan vehető fel a kapcsolat a New Face klinikával?

-Az intézmény elérhetősége 1114. Budapest, Bocskai út 22. Telefonon (1 361 0168) hétfőtől csütörtökig 8 és 17 óra között lehet bejelentkezni.