Hasplasztika

Ha a hasfal bőre alatt nagy mennyiségű zsírszövet szaporodik fel, de a páciens bőre feszes és rugalmas, csak zsírszívásra van szükség.

Ha a páciens bőre nem feszes ( ez általában terhesség, illetve nagyfokú fogyást követően alakul ki), súlya ideális, még is lóg a bőre vagy a hasfala, hasplasztikára van szükség.

Ha a zsírfelesleg felett petyhüdt bőr van , a páciensnek úgynevezett kötény hasa van. Ekkor hasplasztikára van szükség.

Gyakori elváltozás, hogy terhességet követően nem csak bőr tágul ki, hanem a hasizmok is eltávolodnak egymástól, úgynevezett rectusdiastasis, vagy köldöksérv alakul ki. A hasplasztikávalegy időben ezeket is helyre tudjuk állítani.

Ezt a műtétet altatásban végezzük. A műtét ideje 1-1,5 óra.

Műtét után has szorítót kap a páciens, amit hetekig kell hordania. Mivel a hasplasztika nagyobb műtéti beavatkozás, érdemes a műtét után 1-2 napot a klinikán, illetve 8-10 napot otthonában tölteni.

A műtét során szívó drainage kerül behelyezésre, melyet a műtétet követő 2-3. napon távolítunk el. Ekkor kerül sor az első kötözésre is.

A 7. napon a varratokat meglazítjuk , majd a 2. vagy 3. héten ezek eltávolításra kerülnek.

Mindez azt jelenti, hogy normális sebgyógyulás esetén, a páciensen a bikini vonal alatt vékony heg, amennyiben a köldök körül metszése is történt , a köldök körül vékony heg marad hátra.

A hasplasztika a terhességet nem befolyásolja, de lehetőség szerint ezt a műtétet érdemes a szülések utánra halasztani.

Előtte Utána

hasplasztika-01